Przygotowanie ludzi do zimy - lekcja tematyczna w przedszkolu
Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!
25.10.2019 roku w ramach realizacji tematu " Przygotowania ludzi do zimy" maluszki z oddziału przedszkolnego uczestniczyły w zajęciu kulinarnym " kiszenie kapusty".
W pierwszej części zajęć przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi zarówno świeżej jak i kiszonej kapusty. Drugą część rozpoczęły od spotkania z paniami kucharkami ze szkolnej kuchni. To właśnie one szczegółowo omówiły etapy kiszenia kapusty, używane do tego przyprawy i sprzęty. Zaprezentowały sposoby szatkowania kapusty i marchwi.
W dalszej części zajęć przedszkolacy z dużym zaangażowaniem przystąpili do pracy. Samodzielnie umyły warzywa, kroiły liście kapusty, tarły marchewkę, dodawały sól i przyprawy. Na koniec wszystko starannie wymieszały i mocno ubijały, aby wycisnąć soki. Tak przygotowaną kapustę powolutku powkładały do słoiczków, które umieszczono w kąciku przyrodniczym. Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka./S.P./