Udział klasy V w obchodach Światowego Dnia Żywności
16 października w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności naszą szkołę odwiedziły przedstawicielki chojnickiego Banku Żywności, które zaprosiły uczniów klasy V na wycieczkę do ekologicznego sadu państwa Renaty i Marka Brunka w Pawłowie. Właściciele sadu opowiedzieli nam jak przebiegają prace w sadzie, w którym do ochrony przed szkodnikami i do odżywiania roślin stosuje się pożyteczne mikroorganizmy czyli probiotyki. Przybliżyli metody przetwarzania owoców z ich sadu- oprócz przekazywania plonów do punktów skupu, przetwarzają zebrane owoce również na konfitury oraz tłoczą z nich ekologiczne soki. Przedstawicielki Banku Żywności przybliżyły nam temat związany z marnowaniem żywności, wspólnie zastanawialiśmy się jak można temu zapobiegać. Na zakończenie spotkania państwo Brunka poczęstowali nas wypiekami i sokiem tłoczonym z jabłek oraz podarowali każdemu uczestnikowi spotkania po słoiczku ekologicznych konfitur ze śliwek z własnego sadu. /J.K./ http://chojnice.bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci/